Mindset en faalangst

Cursus mindset van Fixie naar Growie

Kinderen met een vaste (fixed) mindset leggen voor zichzelf de lat vaak heel hoog en denken dat ze alles vanzelf moeten kunnen zonder al te veel inspanning. Ze geloven vaak dat intelligentie en talent een vast gegeven is. Ze horen van kleins af aan vaak hoe verstandig ze wel zijn. Hoogbegaafde kinderen zijn immers ook gewend dat er in hun eerste jaren niet al te veel inzet nodig was om vaardigheden onder de knie te krijgen. Het ging vanzelf. Wat moeten ze dan wel niet denken als er ineens iets niet zomaar vanzelf lukt? En hoe reageren ze dan? Vaak wordt er opgegeven nog voor er echt geprobeerd is. Ze zijn ongerust dat ze niet aan (eigen) verwachtingen kunnen voldoen. Faalangst en/of onderpresteren steekt de kop op. Er wordt door sommigen constant bevestiging gezocht en fouten mogen niet gemaakt worden, denken ze. Beter een oefening niet invullen dan een foutje maken. Uitdagingen worden vermeden. Herkenbaar?

De eens zo leergierige kinderen veranderen stilaan naar persoontjes die enkel het bekende willen proberen omdat ze hier zeker niet in zullen falen. Ze hanteren geen op groei gerichte mindset. Typische uitspraken van kinderen met een vaste mindset: Ik kan dat niet, ik ben daar niet goed in, ik geef het op, dit is te moeilijk…

Om te beginnen leggen we hen uit wat hoogbegaafdheid is. De cursus leert hen dat het ok is en zelfs nodig om fouten te maken om bij te leren en te geloven dat je je eigen leren met zelfvertrouwen in handen kan nemen. We maken hen bewust van hun mindset en leren hen de leerkuil te omarmen. Ook ouders en school worden meegenomen in dit proces van verandering. Soms sluipt Fixie toch weer stiekem binnen en hebben we anderen nodig om elkaar hierop te wijzen.


8 individuele sessies : € 400,- materiaal inbegrepen


Neem vrijblijvend contact op met mij