Talent moet kunnen groeien


Alle talent moet kunnen groeien. Er is tijd nodig om tot grotere prestaties te komen. In de sportwereld is het normaal dat jong sporttalent wordt gecoacht en getraind om te verbeteren, om zo na jaren van hard werken, doorzetten en leren omgaan met frustraties en falen de top te bereiken.

Van cognitief talent vinden we echter nog te vaak dat zij ineens alles moeten kunnen en worden er onmiddellijk topprestaties verwacht. De lat ligt wordt vaak ineens heel hoog gelegd. Maar ook zij hebben tijd en hulp nodig om hun talenten te ontwikkelen. Ook zij moeten leren omgaan met falen, hulp vragen, frustraties en doorzetten. Net zoals in de sportwereld is het nodig dat zij worden uitgedaagd op steeds een hoger niveautje om zichzelf te verbeteren.

Indien er niet wordt voorzien in een passend aanbod en begrip kunnen (hoog)begaafde kinderen geen sterke vaardigheden ontwikkelen om tot hogere prestaties te komen. Ze missen tools om de kracht in zichzelf te vinden. Ze gaan uitdagingen uit de weg, creƫren misschien faalangst, gaan onderpresteren en geven bij het minste op. Te veel talent gaat zo nodeloos verloren.

Herkenning is daarom van kleins af aan essentieel.

Misschien herkent u uw kind hierin en heeft u behoefte aan tips, handvaten of ondersteuning en begeleiding voor thuis of op school.

Een eerste stap is steeds een intakegesprek met de ouders. Op basis van dit gesprek bekijken we welk traject voor jullie gezin het meest zinvol en gepast is.