Hoogbegaafdheid, faalangst en mindset

“Waarom zou een hoogbegaafd kind faalangst hebben? Hij of zij kan toch alles?”

Hoogbegaafdheid en faalangst gaan wel eens hand in hand. Al op zeer jonge leeftijd ervaren deze snelle denkers en jonge bollebozen dat leren vlot gaat. Ze onthouden details en weten heel wat zaken die leeftijdsgenootjes nog niet weten. Ze kennen bijvoorbeeld alle planeten en leren zichzelf soms lezen. Natuurlijk krijgen ze goedbedoeld te horen hoe flink, knap en slim ze zijn. En daar hebben ze eigenlijk niet zo veel voor hoeven te doen. Dus wat gebeurt er nu als ze iets niet spontaan kunnen en er zich voor moeten inzetten? Zijn ze dan toch niet zo knap en verstandig? Hun mindset is niet op groei gericht. Want iets waar je moeite voor moet doen daar ben je dan toch niet goed in?

Een mindset is de manier waarop mensen denken over intelligentie, kwaliteiten en talenten. Iemand met een vaste mindset denkt dat verstand en capaciteiten een vaststaand gegeven is. Hoogbegaafde kinderen kijken van op heel jonge leeftijd kritisch naar zichzelf en spiegelen zichzelf aan volwassenen en grotere kinderen. Wanneer ze zien dat anderen zaken beheersen die zij nog niet onder de knie hebben, kunnen ze zich gaan schamen voor fouten. Uiteindelijk maken veel van deze kinderen de denkoefening dat ze dan maar beter geen fouten kunnen maken of verbergen wat ze niet kunnen. Faalangst steekt de kop op! Ze durven niet te proberen.

Faalangstige, (hoog)begaafde kinderen werken het liefst in hun veilige comfortzone. Ze gaan uitdagingen uit de weg, zoeken steeds zeer creatief excuses en laten oefeningen liever open dan mogelijk foutief in te vullen. De reden waarom iets niet lukt, ligt zogezegd steeds aan iemand of iets anders. Worden ze toch uitgedaagd schieten ze in paniek of blokkeren.

De belangrijkste stap om faalangst aan te pakken is het veranderen van hun vaste mindset in een op groei gerichte mindset. Een groeimindset gaat ervan uit dat je altijd beter kunt worden en kunt bijleren. Kinderen met een groeimindset zullen niet gauw opgeven als het even tegenzit of wanneer het veel moeite kost. Ze weten dat ze hard moeten werken om verder te komen en leveren die inspanning graag.

Wil je je kind zijn talenten laten benutten, is het belangrijk om een groeimindset te ontwikkelen.

Misschien herkent u uw kind hierin en heeft u behoefte aan tips, handvaten of ondersteuning en begeleiding voor thuis of op school.

Een eerste stap is steeds een intakegesprek met de ouders. Op basis van dit gesprek bekijken we welk traject voor jullie gezin het meest zinvol en gepast is.