Artikels

Een verstandig kind kan zich heel dom voelenvrijdag 26 mei 2023

Hoogbegaafde kinderen denken en redeneren vaak op een andere manier dan hun leeftijdsgenoten. Ze vinden het vaak heel moeilijk om een antwoord gestructureerd op papier te krijgen. Ondanks een juist antwoord halen ze dan ook regelmatig niet het maximum aantal punten. Het gebeurt wel eens dat ze er volledig de brui aan geven.

Lees volledig artikel

misverstanden rond hoogbegaafdheidwoensdag 6 juli 2022

Rond hoogbegaafdheid bestaan jammer genoeg nog steeds heel wat vastgeroeste misvattingen. Dat is vaak ook de reden waarom mensen en buitenstaanders de commotie en gevoeligheden rond dit onderwerp niet zo goed kunnen plaatsen.

Lees volledig artikel

Lateralisatie en moeilijkhedenvrijdag 25 maart 2022

Een goede lateralisatie zorgt o.a. voor een goed evenwichtsgevoel, emotieregulatie én is een belangrijke voorwaarde om vlot tot lezen, schrijven, rekenen en automatiseren te komen. Een goede lateralisatie maakt dat iemand zijn werkgeheugen of korte termijngeheugen efficiënt kan inzetten.

Lees volledig artikel

Onderpresterendinsdag 18 januari 2022

Bij gebrek aan uitdaging, om niet te veel op te vallen, erbij te horen en niet anders te hoeven zijn, verstoppen hoogbegaafde kinderen soms al direct in de kleuterschool (na 6 weken al) wat ze eigenlijk kunnen en weten. De leerkrachten zien een totaal ander kind dan de ouders.

Lees volledig artikel

Talent moet kunnen groeiendinsdag 4 januari 2022

Alle talent moet kunnen groeien. Er is tijd nodig om tot grotere prestaties te komen. Van cognitief talent vinden we echter nog te vaak dat zij ineens alles moeten kunnen en worden er onmiddellijk topprestaties verwacht.

Lees volledig artikel

Hoogbegaafdheid, faalangst en mindsetwoensdag 29 december 2021

“Waarom zou een hoogbegaafd kind faalangst hebben? Hij of zij kan toch alles?”

Lees volledig artikel

Overexcitabilities van Dabrowskiwoensdag 22 december 2021

Onze zoon was net 11 maanden oud toen hij door de kinderarts werd vergeleken met een Ferrari. Als we toen al op de hoogte waren geweest van de overexcitabilities van Dabrowski zou er misschien al eerder een lampje zijn gaan branden.

Lees volledig artikel

Comfortzone en leerzonewoensdag 8 december 2021

Nog al te vaak lopen (hoog)begaafde kinderen in het middelbaar onderwijs vast. Hun aanleg om goed te kunnen leren wordt niet omgezet in de verwachte hoge prestaties. Het is belangrijk om al in de kleuter- en lagere school op hun niveau, in de leerzone te werken aan vaardigheden die ze op latere leeftijd écht nodig hebben. Ze moeten de kracht in zichzelf vinden.

Lees volledig artikel